tiistai 17. kesäkuuta 2014

Flow-kirjoitus, määrä tuo laatua?

Kirjoittaminen on jännä taito. Jostain syystä se on sellainen kyky, josta on helppo vieraantua lyhyessä ajassa niin, että hommasta ei tunnu enää tulevan yhtään mitään. Toisaalta yhtä mystistä on se uskomaton sähäkkyys, jolla kirjoitussujuvuus palaa jonain yllättävänä hetkenä takaisin huipputasolle täysin odottamatta. Itse olen viime aikoina vähän blogini kanssa kärsinyt juuri tästä kirjoittamistuntuman sujumattomuudesta. Tässä tekstissä avaan vähän siksi ajatteluani Flow-tyyppisestä kirjoittamisesta, jolla tätä blogianikin usein yritän kirjoittaa.


Mikä Flow-tyyppinen kirjoitus

Flow tyyppinen kirjoitus ei ole minun määritelmäni mukaan vain Flow-tilassa tapahtuvaa kirjoitusta. Flow kirjoitus on yksinkertaisesti kirjoitusta, joka syntyy (lähes) täysin pysähtymättömänä tekstinsyöttövirtana sormista ja mielestä, tyypillisesti kokonaan ilman muistiinpanoja tai hyvin vähäisillä sellaisilla. Toisaalta yhteys Flow-tilaankin on kirjoitustyylissä olemassa. Ainakin oman kokemukseni mukaan tehdessä tällaista kirjoitusta ja yksinkertaisesti pakottaessa itseään jatkamaan tekstin tuottoa pysähtymättä, on melko helppoa päästä sisään tällaiseen Flow-tilan tunnelmaan. (Flow-tila on suuren keskittymisen ja hyvän olon tila, jolle olennaisia piirteitä ovat yleensä melko korkea aktiivisuustaso ja toiminta omien taitojen äärirajoilla, perustietoja esim. http://psychology.about.com/od/PositivePsychology/a/flow.htm )

Flow-kirjoitustyypin häiritsevä tehokkuus

Flow-kirjoituksen toimivuus (silloin kun se toimii) tuntuu paikoin itselleni täysin uskomattomalta. Tästä syystä olen omassa kirjoitustaitojeni kehityksessä viime aikoina painottanut tässä kirjoitustyylissä edistymistä. Monesti, kun tekstinkirjoittamisentaitoni ovat ruosteessa, niin tekstin synty voi olla puhdasta sana kerrallaan hitaasti räpeltämistä. Tällöin voi sivun tai parin tekstin tekemiseen mennä jopa lukemattomia tunteja. Vastaavasti joskus hyvässä kirjoittamisen fiiliksessä ja Flow-tilan tuoksinassa vastaavan laatuinen tai toisinaan jopa sujuvampi kirjoituspyyhkäisy voi muodostua jopa alle tunnissa. Toki monesti huolella mietitty sana kerrallaan muodostettu teksti voi joskus sisältää ainakin perusteellisemmin harkitun kokonaisrakentaan. Toisaalta uskomattoman usein flowna kirjoitettu teksti on sujuvampaa ja usein loogisuudeltaan ja syvyydeltään aivan vastaavaa tasoa. Olen joskus epäillyt sujuvuutta luovaksi tekijäksi flow-kirjoituksessa sitä, että flowssa kirjoitettavaa lausetta edelliset lauseet ovat vielä hyvässä muistissa. Täten kirjoitettava lause on helpompi muotoilla sujuvaksi tekstiksi näihin edelliseen nähden ja samalla tekstin loogisen rakenteen ymmärrys on helpompaa.

Flow-tyyppisten kirjoitusten alalajit ja Flow-kirjoituksen rajoitukset

Monille tulee Flow-tyyppisestä pysähtymättömästä kirjoitustyylistä varmaan mieleen tajunnanvirta-tyyppinen kirjoitus, jossa kirjoitetaan vain sitä, mitä mieleen tulee. Tämä näkökulma on siitä oikea, että kyllä, flow-kirjoitus todellakin kulkee omien ajatusten ja sisäisen puheen ja tajunnan virran mukana pitkälti. Toisaalta tällainen tajunnanvirtaan perustuva kirjoituksen ei tarvitse olla mitään karikatyyrimaista kaunokirjallista tajunnanvirtaa. Vaikka flow-kirjoitus perustuu oman sisäisen puheen purkamiseen sujuvasti tekstiksi, se ei tarkoita, että kaikki poukkoilevat omat kirjoituksen aikana tulleet ajatukset tarvitsisi laittaa tekstiksi. Parin sekunnin taukojen aikana kirjoittamisesta tai samalla toista lausetta kirjoittaessaan on täysin mahdollista tehdä tekstin rakenteen ja ajatusten relevanttiuden suunnittelua. Esimerkiksi vaikka juuri tämä teksti on pitkälti kirjoitettu tajunnanvirta tyyliin, ei tätä tuskin hullukaan kutsuisi rakenteettomaksi tai mielipuolisesti poukkoilevaksi sekasotkuksi. Toisin sanoen mielipiteeni on, että Flow-tyyppisen kirjoituksen alalajit ovat pitkälti samat kuin kaiken kirjoittamisen alalajit. Tosin myönnettäköön, että esimerkiksi tieteellisessä kirjoittamisessa vaadittavien lähteiden tai esimerkiksi erittäin analyyttisen filosofisen käsitesotkun (tai muun vaativaa ymmärrystä vaativan kirjoittamisen) kirjoittamisesti nopeasti flowna voi olla hankalaa tai ainakin vaatia, että joidenkin elementtien lisäys tekstiin tehdään vasta jälkikäteen. Lisäksi flow-tyyppistä tekstintekoa toki rajoittaa pitkälti juuri tuo lähteiden ja tiedon haun ongelmallisuus/haastavuus, minkä johdosta teksti perustuu henkilön mielessä olevaan tietämykseen aiheesta. (vaikka toki tiedonhaun kehittyessä tähänkin haasteeseen voi löytyä ratkaisuja)

Miten Flow-tyyppinen kirjoitus

Flow-tyyppinen kirjoitus on oman käsitykseni mukaan paljolti sellainen asia, johon on aavistuksen vaikea antaa tarkkoja neuvoja. Itselleni flow-kirjoitus lähtee tyypillisesti joko jostain kummallisesta paikasta syntyvästä inspiraatiosta ja mielentilasta (huom. molempiin vaikuttamiseen on keinoja!), jonka seurauksena kuin ihmeen kaupalla kykenen työntämään sanomaa ja tekstiä kuin hullu tietyn mielivaltaisen pitkän ajan. Toinen vaihtoehto on, se että päätän yksinkertaisesti alkaa kirjoittamaan juttua pysähtymättä. Tällöin aluksi tekstin syöttö ja ideointi voi olla hankalaa, mutta usein jossain vaiheessa pääsen, tilaan, (flow tilaan?) jossa juttua ja ideoita syntyy vakuuttavaa tahtia ja tekstin laatu kiittää.

Sanoisin, että flow-tyyppisen kirjoituksen helppous itselle ja se, kuinka sitä saa aikaiseksi korreloi oman kirjallisen ja kielellisen harjaantumisen perusteella jonkin verran. Jos lukee hirvittäviä määriä (tai luki joskus nuorempana kuten minä), niin uskoisin sanoa, että sujuvuuteen pääseminen voi olla helpompaa. Toisaalta sekin, että osaa heittää suullisesti hyvin juttua voi auttaa flow-kirjoituksen sähäkässä ideoidenluonti tuohinassa. Edelleen tietokoneella kirjoittaessa uskon myös, että kymmensormijärjestelmän tai sujuvan kirjoitustekniikan osaaminen tietokoneella helpottanee tekemistä, koska tällöin vähämmän huomiota tarvitsee kiinnittää näppäimistön miettimiseen ja enemmän jää ajatteluun.

Flow-kirjoitustyypin kritiikkiä

Flow kirjoitustyyppiä kohtaan esitettävä mahdollinnen voimakkain kritiikki on mielestäni on väite, että flow-tyyppisellä kirjoitustavalla ei voi kirjoittaa, jos ei ole valmiiksi ymmärtänyt käsiteltävää asiaa. Toisin sanoen vaikka pääsisi flow-kirjoitusta tehdessään flow-tilaan, niin tämä ei yksinään riitä laatuun. Paras tekstimateriaali ja ideat syntyvät kuitenkin loppujen lopuksi kuitenkin pitkällä aikavälillä ja niiden tarkin ja täsmällisin ilmaisutapa pitkällisen toisteisen asioiden sisäistämisen tai pohdinnan seurauksena.

Se, että flow-tyylisellä kirjoitustavalla on rajansa ja että edes se, ei pysty nyhjäisemään tyhjästä ihmeitä ei muuta kokonaisuutta. Flow-kirjoitustyyli on metodi, ei tekstityyli. Parhaiten se toimii ehkä niiden aiheiden kohdalla, joista tietää eniten ja jotka hallitsee (tai joiden jäsentämiseen osaa taitoja). Muissa aiheissa sillä ei ehkä ole mahdollista räjäyttää tietänsä heti menestysteokseksi ellei ensin selvitä ajatuksiaan ainakin hieman etukäteen. Mutta näissäkin se voi metodina auttaa ideoinnin luonnissa ja omien ajatusten jäsentelemisessä. Ja toisaalta mikä estää jälkikäteen omien flow-tekstien muokkausta ja kehittämistä tai aiheen alkukypsyttelyä ennen flow-kirjoitusta. Flow-kirjoitustyyli alttiina kirjoitusvirheille ja satunnaisille epäonnistuneille ajatuskuluille on myös hienovaraisen tekstin muokkaajan ja ongelmanratkaisijan paratiisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti