maanantai 12. toukokuuta 2014

Nukkumisesta ja sen haasteista

Ihmisiä on monenlaisia. Jostain syystä toiset ovat nukkumislahjojensa suhteen huomattavan paljon toisia onnekkaampia. Toiset saavat unenpäästä kiinni nopeasti ja rytmillä kuin rytmillä saavat tarvittaessa nukuttua haluamansa unimäärän. Eräille muille elämä aukeaa tuskallisempana. Yksi äärimmäisen pottumaisia ja tuskallisen tuntuisia hetkiä on herätä aamulla sängystä ja tajuta päivän edetessä huonot unensa. Ymmärtää, että huomattavasta sängystä viettämästään ajasta huolimatta unen laatu hädin tuskin riittää kunnialliseen päivästä selviämiseen.

Totta puhuen edellisen tilanteen tuskallisuus on pelkkä illuusio. Huono unirytmi ja huonot unet ovat huono juttu. Se, tosiasia, että joissain tilanteissa huonosti nukutun yön jälkeisenä päivänä aivot toimivat jotenkin tavallisesta poikkeavalla erilaisen kiintoisalla tavalla, ei poista pääsääntöistä karua väsymystä. Tämän päivää iskevän väsymyksen ei kuitenkaan tarvitse antaa vaikuttaa itseensä liikaa. Ellei kyseessä ole monen vuorokauden valvomishaaste, niin siihen, miten itse tulkitsee ja kokee väsymyksen voi vaikuttaa huomattavan paljon.

Itse olen lähellä usein vaipua kaksinkertaisen väsymyksen ongelmaan. Sen lisäksi, että olen väsynyt huonosta nukkumisesta, syyllistän itseäni siitä, että en kyennyt hoitamaan nukkumistani paremmin. Tämä on turhaa, koska se ei auta mitään. Mitä hyötyä tilanteeseen on siitä, että rankaisee itseään enemmän ja vähemmän omasta virheestä keräämällä päälleen kaksinkertaisen taakan. Jos rankaisua haluaa, niin väsymyksen alkuperäisessä tunteessakin sitä on jo aivan tarpeeksi.

Laakereille jääminen tai surkutteleminen johtaa katastrofiin, mutta sen sijaan rohkeus ja yrittäminen vie menestykseen. Väsymys on suurimmassa osassa tapauksia keinotekoinen mielentila (tosin se ei täysin ole ja siksi nukkuminen on äärimmäisen tärkeä asia). Jos yrittää kaikkensa, niin väsymyksestä huolimatta itsensä on mahdollista saada sellaiseen tilaan, jossa asioita saa tehtyä aivan kuin normaalisti. Otetaan ajatuskoe. Kuvitellaan, että ihmiselle tarjotaan mahdollisuus saada miljoona, jos hän päivän aikana saa tehtyä jonkinlaisen fyysisen tai henkisen työn valmiiksi. Eikö tällaisessa tilanteessa ole tyypillisesti melko selvää, että yleensä jostain ihmeellisestä paikasta löytyy se motivaatio, jolla ihminen aktivoi itsensä ja saa tehtyä tehtävää. Meillä kaikilla lienee kokemuksia hetkistä, jolloin huolimatta suuresta väsymyksestä, kykenimme voittamaan sen ja uskomatonta kyllä jaksoimme vielä yhden päivän eteenpäin hyvällä innolla

Näyttää siis siltä, että joissain tapauksissa, kun väsymys ei ole mahdottoman suurta, kykenemme selvästi mielen voimilla kumoamaan väsymyksen. Tästä myös mielestäni seuraa, että melkein aina jos oikeanlaista mielenvoimaa löytyy, väsymys on kumottavissa. On mieletöntä ajatella, että ihmisen eri päivinä kokemat väsymyksen tilat olisivat jotenkin niin erilaisia, että toisina päivinä niistä nouseminen olisi mahdotonta ja toisina ei. Tästä syystä huonosti nukutun yön jälkeen pyrin lähtemään tulevaan päivään taistellen. Pyrin kukistamaan sen päässäni pyörivän merihirviön, joka upottaa kehon aktiivisuutta ja intoa pohjalukemiin. Tämän haasteen voittamisessa myös piristävät aineet voivat oikein käytettyinä auttaa. (tosin itse en niitä halua käyttää)

Toinen hirviö, joka käy päälle huonosti nukkumisessa on kuitenkin kavalampi. Unitarpeen unohtamisen demoni ajaa ihmistä lyhytnäköiseen toimimiseen. Ihminen voi oppia nujertamaan väsymystä ja huonosti nukuttuja öitä yhä paremmin ja paremmin. Jossain vaiheessa tulee kuitenkin raja. Joskus tämä raja ilmenee kroonisena omien kykyjen heikkenemisenä, kun jatkuva väsymys huomaamatta vie voimia pois. Joskus iskee jonkinlainen burnout.

Aina kun nukkuu huonosti tulisi pystyä tarttumaan nukkumisongelmien ratkaisuun. Huonojen yöunien täytyy auttaa näkemään nukkumisen haaste, jota täytyy ryhtyä ratkaisemaan positiivisella ja innokkaalla tekemisellä. Ratkaisuja ja edistysaskelia on aina edessä. Yksittäiseen huonosti nukutut yöt eivät välttämättä ole iso ongelma. Itse koen, että yöunien menetys ja seuraavana päivänä väsymys ja huono mieliala on tässäkin tapauksessa aina mieletöntä, koska se saa ajatuksia huonoon vireeseen, mutta tämä on epäselvää. Kuitenkin jatkuvampi huonosti nukkuminen on haaste, joka kannattaa tiedostaa. Kyseessä on mahtava mahdollisuus. Mikä voi olla väsymyksen kourissa kurjistuvalle ihmiselle ihanampaa kuin ajatus virkeästä kirkkaammasta elämästä, joka voi viedä ajattelua uudelle tasolle. On mahtavaa kokea se tunne, kun raskaan pään päällä heiluvan taakan kanssa tasapainottelu vaihtuu vapauteen ja kepeään juoksuun. Olkoon vastaus ratkaisuun sitten tiukasti määritelty nukkumaanmenoaika, työtaakan vähentäminen tai purkkimelatoniini on ratkaisu vaivan arvoista. Etenkin, koska kyseessä ei ole vaiva, vaan haaste, mahdollisuus ottaa selkeä kehitysaskel kohti parempaa elämää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti